A nyári vakációk legfinomabb otthoni üdítő itala, amelyért minden gyerek és felnőtt rajongott. A bodza lé sokkal egészségesebb ital, mint a fiatalok közkedvelt energia itala, ezért ha már kezd virágozni a növény, érdemes elkészíteni a nyár eleji ízbombát.

Így készítsünk finom bodza limonádét, mely felidézi gyerekkorunk legszebb pillanatait!

Hoztunk nektek pár nagyszerű receptet, amit nektek is érdemes kipróbálni!

Első bodzaszörp recept

Szükség lesz: 10 nagyobb bodza virágra, 10 liter vízre, 3 citromra, 1 kg cukorra, 10 szem rizsre, amely az erjesztést segíti elő.

Elkészítés: Egy nagy befőttes üvegedénybe tegyük bele a tenyérnagyságú virágokat, majd mehet bele a víz, felszeletelt citromok, amelyek közül kettőt hámozzunk meg, mert különben nagyon citromos, már-már keserű lesz az üdítőnk. Födjük le az üveget egy napig, majd másnap adjuk hozzá a cukrot és rizs szemeket. Keverjük össze és hagyjuk érni még 3 napig, időnként megkeverve. Ezután le kell szűrni, majd lehűteni és úgy fogyasztani.


Második bodzaszörp recept

A hozzávalók ugyanazok, mint az első recept esetében, csak itt a rizs szemeket egy csipet élesztőre kell lecserélni, ami enyhe savasságot ad az üdítőnek.


Harmadik bodzaszörp recept

Itt annyi a különbség, hogy a vizet főzzük fel, majd hűtsük le, mielőtt ráöntenénk a bodza virágokra.


Negyedik bodzaszörp recept

A keverékbe mehet bele egy marék mazsola, így még különlegesebb üdítőt kortyolgathatunk.

A bodzából készült tea enyhén vízhajtó, tisztítja a szervezetet, segít a fogyásban, főként ha mellette egészségesen étkezünk és rendszeresen mozgunk. De előtte érdemes egy orvos véleményét is kikérni, nehogy mellékhatások keletkezzenek.


Bodzaszörp

Friss virágokra lesz szükségünk, amelyek teljesen ki vannak nyílva, a szedést követően 24 órán belül készítsük el a szörpöt.

1. Egy fazékba tegyünk oda 1 kg cukrot, 5 bögre víz és egy citrom kifacsart levét. Közepes lángos addig melegítsük, míg a cukor teljesen felolvadt.

2. Egy másik inox edénybe tegyük bele a 2 bögrényi bodza virágot, majd a forró cukros masszát töltsük rá a virágokra.

3. Keverjük össze, hogy egységes legyen az egész, a fazekat takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk hűvös, sötét helyen 3-4 napig, de naponta keverjünk egyet az egészen. 4 napnál semmiképp se hagyjuk állni, mert erjedésnek indul a szörp.

4. Mikor a szörp aranyszínűvé válik, forraljuk fel.

5. Majd tiszta üvegekbe téve, amelyet a sütőben 15 perc alatt kiszárítottunk, zárjuk alaposan le, hagyjuk kihűlni. A megkezdett szörpöt a hűtőben tároljuk.

Forrás: filantropikum.com

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!