Sonkás kocka
1/2  kg, 5-8 tojásos kész tésztát lobogó, forró, sós vízben kifőzünk. Egy tűzálló tálat vajjal kenünk ki. 15 dkg főtt tarját vagy kötözött sonkát megdarálunk, és egy kevés zsíron megpirítjuk. A kifőtt tésztát soronként rakjuk le a tűzálló tálba, egy vastag tésztasorra egy vékony sonkasor következik, közben soronként egy kevés törött borssal hintjük meg. A tetejére vajdarabkákat rakunk, és 2 dl tejföllel megöntözve a sütőben rózsaszínűre sütjük.

Káposztás kocka
1/2 kg kész tésztát (nagy kockát) kifőzünk. Közben két kanál zsíron 1/2 kg gyalult, sóban áztatott és kinyomott káposztát megpirítunk két késhegynyi törött borssal fűszerezve. Amikor a káposzta már rózsaszínű, belekeverjük a kifőtt tésztát, és együtt fölmelegítjük.

Túrós csusza
1/2 kg, 5-8 tojásos csuszatésztát lobogó, forró, sós vízben kifőzünk, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. Vajjal kikent, tűzálló tálba rakjuk, soronként váltva a tésztát és egy 1/2 kg tehéntúrót, és megsózzuk. A tetejét meglocsoljuk 2 dl tejföllel, és meghintjük vajdarabkákkal. A sütőben 5-10 percig melegítjük. Tálaláskor minden adagot meglocsolunk füstölt szalonna zsírral. (5 dkg füstölt szalonnát pirítunk üvegesre.)

Gyors tojásos galuska
60 dkg lisztből 2 egész tojással és egy tetőzött kanál zsírral kemény galuskatésztát verünk. Lobogó, forró, sós vízbe galuskaszaggatóval gyorsan beleszaggatjuk a galuskatésztát és többször megkeverve felfőzzük. Amikor leszűrjük, és a galuska feljön a víz tetejére, egy kevés olvasztott vajjal keverjük el. Fölmelegítjük, és felvert tojást öntünk rá, és jól összekeverjük. Egytálételként tálaljuk. Tavasszal fejes salátát, télen céklát adunk hozzá.

Juhtúrós galuska
60 dkg lisztből két egész tojással és egy tetőzött kanál zsírral kemény galuskatésztát keverünk. Lobogó, forró, sós vízbe galuskaszaggatóval beleszaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük, olvasztott vajjal összekeverjük, majd meghintjük 30 dkg összemorzsolt, friss juhtúróval, és egy csomó, apróra metélt kaporral. Kivajazott lábosban néhány percre a sütőbe rakjuk, és fölmelegítjük (nem kell lesülnie). Hinthetünk rá üvegesre pirított szalonnakockákat is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!