1. A kárpit
Keverjük el a szódabikarbónát meleg vízben, majd ezzel a keverékkel töröljük le a kárpitot, így könnyen megszabadulhatunk a pecsétektől és a kellemetlen szagoktól.

2. Teafőző
Talán a teafőző a legpiszkosabb belül, mert lerakódik benne a vízkő. A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a teafőző kitisztításának, ha megtöltjük vízzel, majd teszünk egy kanál szódabikarbónát bele és felfőzzük. Ezután kimossuk a teafőzőt és ismét ragyog.

3. Zsíros lerakódások az edényeken
Keverjünk össze egy kevés mosogatószert, szódabikarbónával majd ezzel a pasztával tisztítsuk meg az edényeket. A zsíros lerakódások könnyen eltűnnek.

4. Ezüst ékszerek és evőeszközök
Ha az ezüst ékszerek már nem csillognak ,akkor tegyünk egy tál aljára egy darab alufóliát, majd öntsünk bele 60 g szódabikarbónát és meleg vizet. Tegyük bele az ékszereket. Néhány perc múlva már látni fogjuk, hogy az ékszereink egyre tisztábbak lesznek, 15 perc múlva újra ragyogni fognak.

5. A cipők
Szódabikarbónával eltávolíthatjuk a kellemetlen szagokat a cipőkből. Egy kevés szódabikarbónát öntsünk a cipőbe, majd hagyjuk így 1 órán át, hogy kifejtse a hatását.

6. Műanyagdobozok
Ezek a dobozok nagyon hamar összepiszkolódnak, öntsünk szódabikarbónát egy mosogatószivacsra, majd ezzel mossuk át őket.

7. A hűtőszekrény
A hűtőben lévő szagok eltávolításához is használjunk szódabikarbónát. Mossuk ki a hűtőt szódabikarbónás vízzel. Tegyünk egy kisebb edénybe szódabikarbónát, hagyjuk a hűtőben, így a szagok eltűnnek.

8. Konyhai felületek
Majdnem minden konyhai felületet tisztíthatunk szódabikarbónával. Készítsünk egy pasztát szódabikarbónából és vízből, majd ezzel tisztítsuk meg a a konyhapultot, a mikrohullámú sütőt, a tűzhelyet és a többi konyhai felszerelést.

9. Mosogatószivacs
Néhány napos használat után a mosogatószivacs minden szagot és piszkot magába szív. Tegyünk meleg vízbe szódabikarbónát, majd ebbe áztassuk be a mosogatószivacsot. A szivacsot ne használjuk hosszú ideig, két három hetente cseréljük ki.

10. A háziállataink fekvőhelye
Nagyon könnyen kitisztíthatjuk, szórjunk rá szódabikarbónát, majd hagyjuk rajta állni 15 percig, ezután pedig porszívózzuk fel.

11. A szemeteskosárból áradó kellemetlen szag
Tegyünk egy kanál szódabikarbónát a szemeteszsákba vagy alá, minden kellemetlen szagot semlegesíteni fog.

12. Mosogatókagyló
Ha kellemetlen szagot érzünk a mosogatónál, akkor az a csövekből jön fel. Öntsünk egy fél pohár szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk egy fél pohár ecetet is utána. Várjunk 5 percet, majd engedjük meg a forró vizet.

13. Régi játékok
Töröljük át a régi játékokat szódabikarbónás vízzel.

14. A falakon található rajzok
Ha a gyerekek összefirkálták a falat, akkor tüntessük el a falfirkákat nedves, szódabikarbónás szivaccsal.

15. A fürdőszobai penész
A penész eltüntetéséhez szükségünk lesz vízre, szódabikarbónára és mosószerre.
Egy pohár forró vízhez keverjünk hozzá néhány kanál szódabikarbónát és egy kanál mosószert, majd egy régi fogkefét mártsunk bele ebbe a keverékbe és mossuk át az egész falat.

16. A ruhák
Ha teszünk mindegyik mosáshoz egy kevés szódabikarbónát, akkor a ruhák szebbek lesznek. A szódabikarbóna segít a víz keménységét is egyensúlyban tartani, védelmet nyújt a mosógépnek.

17. A szőnyegek
A szódabikarbóna használatával a szőnyegeket gyorsan és könnyen kitisztíthatjuk. Szórjunk a szőnyegre szódabikarbónát, majd porszívózzunk fel. Minden kellemetlen szag el fog tűnni.

Forrás: ketkes.com

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!