Ha gyakran nem tudsz elaludni éjszaka, akkor most jól figyelj. Egy friss tanulmány szerint 15 perccel korábban fogsz álomba merülni, ha zoknit húzol a lábadra, és úgy bújsz be a takaró alá.

Hogy ez miként lehetséges, érdemes azt tudni, hogy alvó állapotban a testhőmérséklet 1,2 Celsius fokkal csökkenhet, így gyakran akár 36 Celsius fok alá is süllyedhet az optimális alvó testhőmérséklet.

Az elalvás egy komplex neurobiológiai folyamat, ami akkor következik be gyorsabban, mikor a test maghőmérséklete, ami a gyomor és has tájékán található, minél gyorsabban képes visszahűlni. A szervezet a vérerek tágulása és szűkülése nyomán képes szabályozni a testhőmérsékletet. Mikor hűteni kell, akkor az agy kitágítja a vérereket, hogy több hő szabaduljon fel, mikor meg hideg van, akkor összeszűkülnek ezek az erek, szintén az agy parancsára.

És itt jönnek be a lábak és a zoknik, ugyanis kutatók szerint ha a lábfej, a talp melegen van tartva, akkor az itt található speciális hőszabályzó idegsejt üzenetet küld az agynak, hogy tágítsa ki a vérereket, mert az elalváshoz hűtésre van szükség. Ehhez pedig egy pár puha, meleg zoknira van szükség.

Egy dél-koreai tanulmány során a szakértők azt állapították meg, hogy ha valaki a speciálisan Dél-Koreában kifejlesztett, természetes anyagból készített alvó zoknit viseli, akkor 30 perccel többet képes aludni éjszaka, és a rémálmok előfordulásának esélye is felére csökkenhet.

Forrás: filantropikum.com

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!