Konfuciusz a világ legismertebb filozófusa megosztotta iránymutató tanításait, amikkel jól járunk, ha mi is megfogadunk -örök érvényűek!

1. Szerelem

Ha valakit igazán szeretsz, szabadjára engeded. Ha visszatér hozzád, összetartoztok, ha nem, akkor sosem voltatok egymáséi.

2. Magabiztosság

A bölcs ember előbb gondolkodik, aztán cselekszik. Biztosat pedig csak akkor állít, ha már megvalósította, emit elért.

3. A bölcsesség 3 útja

A bölcsesség megszerzésére három metódus létezik. Az első az elmélkedés, amely a legmagasabb szintű, a második az utánzás, az a legkönnyebb mód, a harmadik pedig a tapasztalás, az a legkeserűbb.

4. Csend és hit

Kitartónak kell lenned, hogy megtaláld az egyensúlyt. Figyeld nyugodtan a körülötted zajló eseményeket, hogy elérd a csendet és rálelj a hitre. Ismerned kell a csendet és a hitet is, hogy megtudd különböztetni a dolgok lényegét. Ha ez sikerül, akkor eléred a célodat.

5. Tisztelet

Erő nélkül nem tudsz továbblépni. Erőfeszítés nélkül nem szerezhetsz érdemet. Őszinteség nélkül nem részesülsz semmiben. Hűség nélkül nem nyerhetsz rokonszenvet, udvariasság hiányában nem kapsz tiszteletet. Az udvariasság tisztítja a lelket, ahogyan a zene finomítja a hallást.

6. Beismerés

Aki hízeleg, arra ellenségként kell tekinteni. Aki elmondja és bismeri a hibáit, az saját magát erősíti.

Korabeli rajz a Konfuciuszról

7. A fölösleges beszéd

Amikor valakivel beszélned kell, de inkább elhalasztod azt, azt az embert elveszítheted. Ha olyannal beszélsz, akivel nem kellenne, csak a szavakat fecsérled. A bölcs ember csak azzal beszél, akivel kell, és nem beszél fölöslegesen.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!