1. Fenyegetés
Ha a gyerek nem viselkedik úgy, ahogy te szeretnéd, fenyegeted. “Ha nem viselkedsz jól, nem foglak szeretni”, “Elvisz a cigány”. A gyerekek érzik, hogy mikor hazudnak nekik, tudják, hogy ezeket a dolgokat úgysem fogod megcsinálni, és csak elveszted a bizalmukat. Sokkal jobb, ha inkább azt mondod: “Szeretlek, de nem tudom elviselni, ha így viselkedsz”.

2. Nem figyelsz rá eléggé
Reggeltől estig dolgozol, és nagyrészt csak az esti fáradtságra sírásra, nyűgölésre érkezel már haza. Ilyenkor ne próbálj meg jófej szülő lenni, mert a gyerek nem fog komolyan venni. Ha a gyerek nem kap elég figyelmet akkor szófogadatlanná válik. Sokkal inkább szomjazik a szülők figyelmére, mint drága ajándékokra.

3. Parancsolgatsz neki
Ha parancsoló hangnemben beszélsz a gyerekkel, akkor megmakacsolja magát, és megpróbál a legnagyobb mértékben ellenállni. Próbáld inkább megbeszélni vele a dolgokat, ne akarj uralkodni felette. Gondoltál valaha arra, hogy nem mindig neked van igazad?

4. A kisebb testvérre több figyelmet fordítasz
Ha egy gyerek nem kap elég figyelmet, akkor annak megfelelően cselekszik ő is. “Ha én rosszul érzem magam, akkor ti is érezzétek rosszul magatokat”-és elkezd hisztizni, vagy bosszúállóvá válik. És eléri, hogy rá is figyeljetek, ne csak a kicsire.

5. Kritizálod
“Olyan ügyetlen vagy”, “Csúnyán írsz”, “Valami szebbet nem tudsz rajzolni?”-ha ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel bombázod, akkor egy idő után tényleg el fogja hinni magáról, hogy ügyetlen.

6. Rossz példát mutatsz
Elkésel a munkahelyedről, füllentesz, kiabálsz, nem veszed figyelembe mások érzéseit stb. A gyerek mindezt látja, és lemásolja. Ne csodálkozz, ha a rossz tulajdonságaidat látod viszont.

7. Állandóan veszekedsz
Ha azzal vezeted le az egész nap felgyülemlett stresszt, hogy a gyerekkel kiabálsz egy jót, majd utána egy tündéri szülővé változol, akkor csemetéd nagyon nem fog tudni eligazodni rajtad. Nem fogja érteni, hogy mivel okozhatott ekkora baj, hogy így kiabálsz, pedig még a házi feladatot is megírta, és a szemetet is kivitte. Sőt, ő is kiabálni fog, ha valamit el akar majd érni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!