Ezeket a szabályok Jack Ma-tól származnak, ő az Alibaba vezére, amely az egyik legnagyobb online vállalkozás. 

1. Nagyon fontos dolog, hogy mivel töltjük az estéket
Az úriember akitől ez az öt megszívlelendő dolog származik a következőket mondta: én a kollégiumi éveket a “marketing” szakon végeztem, de designer akartam lenni, ezért éjjel nappal tanultam és több házi feladatot végeztem azért, hogy jobb legyek a tervezésben. Mindez sok időt vett igénybe. Amikor főnök lettem már nem a designnal foglalkoztam, hanem visszatértem a marketinghez.
Minden este miután a gyerekeim elaludtak én leültem tanulni azért, hogy képezzem magam. A tanulás ismét sok időt vett igénybe, de kezdtem learatni a munkám gyümölcsét. Ha csak a munkaidőm alatt képeztem volna magam, akkor sohasem lettem volna kreatív igazgató és termelési manager és sohasem taníthattam volna az egyetemistákat az NBA-n úgy, ahogy ma teszem. Csak a saját tudásomra és magamra számítok. Azok a híres emberek, akiket ismerek ugyanezen az úton jártak. Van egy barátom aki a történelmi egyetemen végzett, de a technikai eladások érdekelték. Napközben a telemarketingben dolgozott, este pedig kódolni tanult, ennek az eredménye az lett, hogy alelnök lett, egy eladással foglalkozó cégnél, momentán pedig technikai igazgató. Egy másik barátom a politológia szakon tanult, de vállalkozó akart lenni. Nagyon érdekelte az, hogy hogyan hozzon létre egy céget. A végén alapított egy céget és nagyon drágán árult. Mindkét barátom jövője attól függött, hogy mivel foglalkoztak délután 6-tól egészen éjfélig.
Az az igazság, hogy az életünk a munkánkkal egyensúlyban kell legyen. Akinek családja van, az minden estét velük kell töltsön. Aki egyedül van az is racionálisan kell eltöltse a szabadidejét, időt kell szánni a sportra, a kikapcsolódásra vagy arra, hogy meditáljunk. Néha filmet is kell nézni vagy különböző játékokat játszani, de vannak dolgok amiket nem kell csinálni, pl. egy új sorozatot nézni, vagy hetente 14 órahosszát a TV előtt ülni, órákig a közösségi oldalakat nézni.

2. Olvassatok többet és minden megváltozik
A kollégiumi mentorom Alabamában született, egy szegény afrikai családban. Őt felvették a katonai akadémiára West- Pointba, ő volt az első a családban aki kollégiumba járt. Mielőtt megkapta az MBA címet a Harvard egyetemről egy tapasztalattal rendelkező tiszt volt. Amikor találkoztam vele a karrierjét építette Colorado – Springs városában. Megkérdeztem tőle, hogy minek köszönheti a sikerét? Ő azt mondta, hogy sohasem hagyta abba az olvasást, szerinte a tudás a sikeres élet kulcsa. Többször megkérdezte a partnereitől, hogy milyen könyvet olvasnak most és közülük a legjobbak rögtön tudták a kérdésre válaszolni. Az olvasás fejlesztő tevékenység, ha sokat olvasunk, akkor intelligensebbek lehetünk másoknál. Azok az emberek akik sokat olvasnak, jobban boldogulnak az élet bármelyik területén és ez nagyon fontos dolog egy cégnél. A tudásunkat felhasználhatjuk a cégen belül vagy újabb lehetőségeket alkalmazhatunk. És még ennél is több, a beszélgetések sokkal érdekesebbek lesznek. Anthony Robbins a következőket mondta:” Ha minden nap legalább egy órát töltünk azzal, hogy fejlesszük magunkat egy adott témában, akkor egy év múlva többet fogunk tudni róla mint az emberek 99,999%-a. Ha csak 30 perc szabadidőnk van egy nap, akkor is egy hét alatt el tudunk olvasni egy könyvet. Nem leszünk tudósok, de többet fogunk tudni mint a kollégáink”.

3. Vegyünk részt különböző projektekben
Ha a cég ahol dolgoztok nem biztosítja, hogy a tudásotokat kamatoztassátok az adott munkakörben, akkor teremtsetek magatoknak egy ilyen helyzetet. Részt vehettek különböző projektekben és sikereket érhettek el. Mivel csoportban dolgoztok, meg fogjátok érteni, hogyan használjátok fel a tudásotokat az adott témában és az ügyfeleket is jobban tudjátok majd kezelni. Meg tudjátok, hogyan teljesítsetek egy feladatot időre, hogy kapjatok választ és hogyan legyen hasznotok ezekből a dolgokból. Ez a tapasztalat sokkal többet ér mint a fizetésetek.

4. Csak olyan szakmai kapcsolatokra van szükség, amelyekből tanulhatsz
A kapcsolatok azért is hasznosak, mert okos emberekkel beszélgettek és megtudhatjátok a véleményüket, lesz információtok a nehezen hozzáférhető dolgokról, segíteni tudjátok a céget abban, hogy potenciális partnereket találjon vagy, hogy több bevételhez jusson. Beszélgessetek a kollégákkal és a főnökkel, megfelelő körökben kell megfordulnotok. Létezik több kisebb csoport, akik segíthetnek a karrierünk építésében, ezért meg kell próbálni beférkőzni ezekbe a csoportokba. Online is kialakíthattok egy csoportot, különböző professzionális témakörökben. Ma már nagyon sokat tanulhatunk sikeres emberektől, az interneten. Olvassunk, tájékozódjunk, tanuljunk. Akinek van ideje TV-t nézni, annak arra is van ideje, hogy a szakmájáról tanuljon.

5. Kezdjük el megváltoztatni az életünket még a mai napon
Délután 6 órától, éjszaka 12 óráig otthon vagytok, még ha fizikailag és pszichikailag is fáradtak vagytok, akkor is megtudjátok csinálni azt amit akartok anélkül, hogy valaki irányítana benneteket. A napnak ebben a szakaszában kapcsoljuk ki az agyunkat, úgy ahogy a számítógépet kikapcsoljuk amikor eljövünk a munkából. Okosabbá és erősebbé vállhattok és bővíthetitek az ismereteiteket. Kezdjétek el még ma ezt a dolgot, szánjatok rá minden nap egy órát és garantált lesz a siker, egy év múlva a karrieretekben előreléphettek.

Forrás: ketkes.com

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!