Semmi akadálya nincs annak, hogy bárki önerőből meggazdagodjon! Nem csak olyanoknak sikerül, akik gazdag családba születtek, vagy nagy vagyont örököltek. Az élet számos példával rendelkezik, hogy önerőből is lehetséges a meggazdagodás. Az Independent megszólított pár olyan embert, akik már huszonévesen szép vagyonnal rendelkeztek. Önerőből meggazdagodni talán nem is olyan bonyolult?

1. Koncentrálj a bevételedre, de tartsd szemmel a kiadásaidat is

„Kövesd a pénzt, ez arra fog ösztönözni, hogy irányítsd a jövedelmet és új lehetőségeket keress.”

  – írja Grant Cardone, 30 éves amerikai milliomos, aki 21 évesen adósságban úszva lépett be a nagybetűs életbe.

Folyamatosan arra kell törekedned, hogy növeld a bevételeid! Igen, jól látod, bevételeid. Napjainkban minden a megtakarításokról, takarékosságról és spórolásról szól. Közelítsd meg kicsit a másik irányból ezt és törekedj a bevételed növelésére. Rengeteg lehetőség van arra, hogy plusz pénzt szerezz (online vállalkozás, részmunka, freelancer munkák). Van egy jó készséged vagy tudásod? Add el! Keress új lehetőségeket, hisz rengeteg van manapság belőle. Nem mindenki képes rá, de remélem te, nem tartozol ezek közzé!

2. Szerezz több bevételi forrást

Magyarul, állj több lábon! Thomas C. Corley öt évig tanulmányozott lentről indult milliomosokat, és azt látta, hogy fontos, hogy ne csak egy helyről származzon valakinek a jövedelme: a vizsgált személyei közül 65% három, 45% négy, 29% pedig öt vagy több forrásból kereste a pénzét.

Mától arra kell törekedned, hogy a jelenlegi munkád vagy vállalkozásod mellett legyenek olyan bevételi forrásaid, amik nem igényelnek fizikai ottlétet. A több lábon állás lehetővé teszi azt, hogy mindig legyen pénzed. Képzeld el a szitut, hogy a hó végi fizetés után a következő hónap 10-én már ki is fizették a bérbe adott ingatlanod havidíját. Ugye milyen jó? De ha épp nincs egy kiadó ingatlanod sem, akkor sincs okod csüggedni. Az internet mára számtalan lehetőséget kínál arra, hogy pénzt keress, akár otthonról. Tudod, aki keres, az talál, nézz hát körbe! Csupán a jövőd és a boldogságod múlik ezen.

3. Vidd olyan helyre a pénzed, amit még te is nehezen érsz el

Csak úgy tudsz félre tenni, ha be is fekteted a pénzed. Olyan helyre kell tenned, amit nehezen érsz el, így nincs más dolgot, mint bevetni az első lépést, a bevételnövelést. Addig tedd félre a megkeresett pénzed, amíg nem válik automatikus reflexé. A jelenlegi pénzpiac hatalmas termékpalettával rendelkezik, tehát van miből válogatnod. Én a legszívesebben devizát vásárolok (dollár, euró), így nem tudom elkölteni a megkeresett pénzem.

4. Ne élj fényűzően

„Mindaddig nem vettem drága órát és autót, amíg nem volt több biztos bizniszem és befektetésem egymás mellett”

– írja Cardone.

Minden ember vágyik a materiális álmai megvalósítására, de nem ez az elsődleges szempont. Sokkal könnyebb a pénzt elkölteni, mint félretenni vagy megkeresni. Ha idő előtt élsz fényűzően és csak a materiális javakra adsz, akkor sosem leszel igazán vagyonos ember. Egy olyan világban élünk, ahol ezek a dolgok már-már kulcsfontosságúak. Döntsd el, hogy téged az érdekel-e jobban, hogy a szomszédod az új okostelefonnal szelfizik vagy, hogy vagyont építs, és később hozzád menjen kölcsönért.

5. Fektess pénzt magadba

Warren Buffett szerint a magadba fektetett pénz a legjobb befektetés, amivel teljesen egyetértek. Nem csak a saját szakterületeden kell jónak lenned, naprakész kell, hogy légy a pénzügyi és általános műveltségi témákban is! Tekints a tanulásra úgy, mint a levegőre! Amikor lefekszel este kérdezd meg magadtól: „ma mi újat tanultam, ami hasznos számomra?”  Nem telhet el úgy nap, hogy ne tanulj valami újat! Ezek kemény szavak, de ha megfogadod, garantálom, ez lesz sikered és gazdaságod záloga. Olvass könyveket, cikkeket, szakmai tartalmakat, hallgass podcastokat, és vedd körbe magad olyan emberekkel, akiktől tanulhatsz! 
Mert tudod, ha te vagy a szobában a legokosabb, akkor rossz helyen vagy.

+1 Mindig akarj többet és jobbat

Mindig légy hálás azért, amid van, de ne elégedj meg ezzel! Ne keverd össze az elégedettséget a hálával! Itt most arról beszélek, amikor emberek millió dollárt érő ötleteket dobnak ki az ablakon csak azért, mert túl kényelmesek és „elégedettek” azzal, ahogy most élnek. Persze kamuznak mindenkinek, köztük saját maguknak is. Te is ismered azt, hogy a pénz nem fontos? Csak szeretet legyen, a pénz pedig nem számít? Badarság! A pénz nagyon is fontos azokon a területeken, ahol használható, és semmit nem ér azokon, ahol nem. Ne elégedj meg saját magaddal, vágynod kell a folyamatos fejlődésre! 

Ha tetszett a cikk, oszd meg valamelyik huszonéves ismerősöddel.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!