1. Mikrós krumpli
Rengeteg időt meg tudsz spórolni magadnak, ha a süt burgonyát nem a sütőben vagy a tűzhelyen készíted, hanem a mikróban. Szúrj bele lyukakat villával több helyen is, majd tedd be a mikróba 5-6 percre. Amikor megvagy, vedd ki őket és vágd be egy oldalon, majd töltsd meg a kedvenc ízesítőiddel: vajjal, tejföllel, szalonnával, sajttal, fűszerekkel.
2. Héjában főtt burgonya gyors hámozása
Mielőtt betennéd héjastól főni a krumplikat a vízbe, ejts mindegyiknek a közepén körben egy vágást egy éles késsel. Miután megfőttek és lehűltek, egyszerűen le fogod tudni húzni a héjat. Sokkal gyorsabb lesz a folyamat, mint eddig bármikor.
3. Burgonyachips
Készíts magadnak burgonyachipset úgy, hogy vékony szeleteket vágsz egy reszelő szeletelő oldalával a gumóból. Ezután sütőpapírra téve szórd meg kevés sóval. Mehet a mikróba 2 perc 30 másodpercre. Olajra sem lesz szükséged!
4. Krumpli a szendvicsbe
Süsd meg a szeletekre felvágott burgonyádat és használd fel őket melegszendvics vagy grillezett sajtos szenvics hozzávalóként.
5. A sültkrumpli új dimenziója
Főzd meg a krumplidat. Ha kész van, lapítsd ki egy határozott mozdulattal, majd süsd meg egy enyhén kizsírozott serpenyőben. Nagyon újszerű élmény!
6. Semlegesítsd az elsózást
Adj hozzá az elsózott leveshez egy negyedekbe vágott krumplit. Ez fel fogja szívni a felesleges sót és gyakorlatilag bármelyik levesbe illik. Ha mégsem akarod elfogyasztani a levessel, egyszerűen távolítsd el belőle, ha kész van.
7. Extra ízletes krumplipüré
Ehhez a meghámozott és felkockázott burgonyát víz helyett tejszín, vaj és olívaolaj keverékébe tesszük. Adunk hozzá némi sót, zsályát, rozmaringot, fokhagymát és kakukkfüvet, majd hagyjuk puhulni. Ha megpuhult, leszűrjük a krumplit és összetörjük. A tejszínes levet, amiben főt felhasználhatjuk a törés során visszadolgozva a pürébe. Egyszerűen zseniális!
8. Édesburgonya gnocchi
Ehhez nem lesz szükséges másra, mint édesburgonya pürére és lisztre, plusz valamilyen szószra, amit el tudsz képzelni a gnocchi tetején.
Elkészítés: keverj össze jól 2 nagyobb édesburgonyából való pürét egy 1/2 csésze liszttel. Dolgozd össze jól egy egész gombóccá, majd szedd szét 4 adagra. Ezeket nyújtsd ki hosszabb, ujjnyi vastag csíkokká és vágd fel nagyjából 1 cm-es darabokra. Villával nyomd be a tetejüket, hogy csíkozottak legyenek. Tedd a gnocchi-kat forrásban levő vízbe és emeld ki őket, ha felúsztak a felszínre.
9. Édesburgonya pirítós helyett
Szeletelj fel hosszában egy édesburgonyát, süsd meg és fogyaszd pirítós helyett bármilyen feltéttel. Tele van rostokkal és A-vitaminnal.
10. Kruton
Készíts sima vagy édesburgonyából krutont. Vágd fel apró kockákra a burgonyádat, öntsd le kókusz vagy olíva olajjal, szórd meg sóval és tedd be előre felmelegített (250fok) sütőbe 20 percre.
11. Burgonya snack
Szeleted fel a burgonyádat karikákra, szór meg sóval, zöldfűszerrel, apróra vágott hagymával és sajttal, majd mehet a sütőbe 200 fokra, nagyjából 20 percig.
12. Burgonyagofri
Maradt meg némi burgonyapüréd? Akkor készíts belőle ízletes gofrit! 2 csésze burgonyapüréhez használj 1/4 csésze lisztet és 2 nagyobb tojást. Készíthetsz sósat vagy édeset is, ez az extra hozzávalóktól függ. Keverd össze mind és mehet a gofrisütőbe.
13. Krumplipüré muffin
Fogj muffin formákat, töltsd meg fűszerezett krumplipürével, alakíts ki a közepükön lukakat és szórd bele a kedvenc sajtodat. Süsd 200 fokon 30-35 percig.
14. Használd fel a burgonya főzővizet
Keverj össze egy kevés húslevest burgonya főzőlével, adj hozzá kukoricalisztet és fűszereket. Tökéletes szósz a húsokhoz vagy akár ízes sűrítésre is használható.
15. Fánk
1 1/2 teáskanál élesztő
1/2 csésze meleg víz
1/2 csésze cukor
1/3 csésze vaj
1/2 csésze forró burgonyapüré
1/2 csésze forralt tej
1 tojást felverve
3/4 teáskanál só
1 csésze liszt, plusz 2,5-3 csésze extrában
Elkészítés:
Keverd össze az élesztőt és a meleg vizet, és hagyd felfutni.
Keverd össze a vajat, a cukrot, a burgonyát és a forralt tejet.
Dolgozd össze jó alaposan az élesztőt, tojást, sót és egy csésze lisztet.
Add hozzá a vajas-cukros-burgonyás-tejes keverékét és jól keverd össze. Ezután add hozzá a további 2,5-3 csésze lisztet. Keverd el jól, amíg kissé ragacsos, de nagyon puha tésztát nem kapsz.
Fedd le a tésztát, és hagyjuk kelni körülbelül 1,5 órát.
Szaggasd ki a fánkokat, amíg az összes tésztád el nem fogy.
Hagyd még 30 percig pihenni, amíg az olaj felmelegszik.
Tedd őket a serpenyőbe és fél-1 percig süsd az egyik oldalukat, amíg aranybarnák nem lesznek, majd fordítsd meg!
Forrás: tudasfaja.com
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!