Ahhoz, hogy jobban érezd magad a világban, és teljes életet élhess, előbb meg kell találnod a félelmeid gyökerét, csak akkor tudod legyőzni őket.

A hisztizésre való hajlam, a szorongás, az érzelmek elrejtése, az alacsony önértékelés sok esetben családi örökség, és ha nem foglalkozunk ezekkel a problémákkal, akkor bizony könnyen generációról-generációra szállnak.

 

Az alábbi 8 jel arra utal, hogy toxikus környezetben nevelkedtél!

1. Rettegsz, hogy manipulálni fognak!

A mérgező családban sokszor előfordul, hogy a gyereket felhasználják, kihasználják bizonyos célok elérése érdekében. Ez a viselkedés, lelki terrorhoz vezet, melynek következtében könnyen kialakul a bizalom elvesztése és a kóros önbizalomhiány is. És mivel nem fogsz tudni már senkiben sem megbízni, inkább kerülöd az emberi kapcsolatokat.

2. Nehézségeid adódnak az emberi kapcsolatokban, mert nem tudsz hinni senkiben!

Ha valaki egy mérgező családban nő fel, akkor mindenkinek alá van rendelve, állandó megtévesztésben él, szinte teljes mértékben hiányzik az őszinteség az életéből. Inkább a szőnyeg alá sepri a problémákat, csak nehogy valami konfliktus keletkezzen. Az ilyen személy nem tudja, hogy milyen az egészséges emberi kapcsolat, hiszen soha nem volt része ilyenben.

3. Nehezen tudsz túllépni a kudarcokon

A mérgező családban felnőtt gyerekek állandóan úgy érzik, hogy ők nem elég jók, soha, később felnőttként sem tudnak megfelelni a szüleik elvárásának. A szülők mindig túlzott követelményekkel bombáztak, és maximálisan kellett volna teljesíteni, a dicséret vagy a megértés ismeretlen volt a családban. Éppen ezért alacsony önértékeléssel küzdesz, a legkisebb problémától is hamar kiborulsz, mindenért magadat hibáztatod.

 

4. Sérült az énképed!

Az egészséges énkép kialakulásának egyik alapfeltétele a pozitív és szeretetteljes családi légkör. Ha a gyerek és a szülők közti kapcsolat nem túl kiegyensúlyozott, akkor könnyen kialakulhat kóros énkép és önbizalomhiány. Ez később szorongást és depressziót válthat ki.

5. Túl sokat kritizálod magad!

A mérgező szülők miatt kialakult alacsony önértékelés következtében később felnőtt korban is úgy érezheted magad, hogy nem vagy elég jó, buta vagy, és nem vagy képes semmire. A túlzott önkritika bizonytalanná és kételkedővé tesz rövid időn belül.

6. Nem mutatod ki az érzéseidet!

A fizikailag, vagy verbálisan bántalmazó szülők mindig elrejtik az érzéseiket a gyerekek elől. Sőt, ha a gyerek elkezd az érzéseiről beszélni, csak kigúnyolják, és megtiltják, hogy még egyszer ezt tegye. Ilyen környezetben a gyereknek az lesz a természetes, ha nem mutatja ki soha többé az érzéseit, és felnőttként is inkább az elfojtást gyakorolja.

7. Úgy érzed magad, mint egy tehetetlen gyerek

A szüleid nem hagytak érvényesülni, sőt, inkább mindent megcsináltak helyetted, hiszen te úgysem lettél volna rá képes, szerintük. Teljesen elnyomtak, gyakorlatilag az ötleteidet sem hallgatták meg. Az ilyen gyerek felnőttként nagyon nehezen tud alkalmazkodni az új helyzetekhez, teljesen kétségbeesik, félénk lesz és nem tud egyedül boldogulni.

8. Sokszor érzed magad nyugtalannak!

Azok a gyerekek, akik mérgező családból jöttek, sokszor küzdenek szorongással. Ez leginkább az instabil, kiszámíthatatlan családi háttérből, és a biztonság hiányából fakad. A szorongáshoz társulhat még koncentrációs zavar, ingerlékenység, nyugtalanság, aggodalom, feszültség.

 
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!