Nem lehet belőle eleget készíteni!

A hagyományos málnalekvár igazi kincs a kamrában, különösen télen. Édes, aromás, és szinte bármihez felhasználható. Készíthetsz vele valamilyen meleg italt, süteményt, kiváló palacsintához, de akár egyszerű lekváros kenyérként is ízletes. Annyira finom, hogy mind a tíz ujjad megnyalod utána!

 

Ma egy különleges receptet mutatunk be, amellyel szokatlan ízt adhatsz ennek a klasszikus lekvárnak. Ehhez csak egyetlen 'titkos' hozzávalóra van szükséged: banánra. Egészen elképesztő ízkombinációt kapsz: az első falatnál csak a málnát érzed, de aztán kellemes banán íz marad a szádban. Ez a tökéletes kombináció!

 

A málna szeszélyes gyümölcs. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a lekvár elkészítése egyszerű lehet, de nem árt tudni néhány nehézségről. Megtörténhet például, hogy túlfőzzük a gyümölcsöt, de úgy is elronthatjuk, ha túl sok fölösleges hozzávalót adunk hozzá.

A málnalekvárt legjobb különböző zöldfűszerekkel főzni: mentával, citromfűvel vagy bazsalikommal. Adhatsz hozzá még almát, körtét, áfonyát vagy banánt, ezek nem rontanak a gyümölcs aromáján. Eperrel és ribizlivel azonban nem jó kombinálni a málnát, így ugyanis veszít különleges aromájából.

 

A banános málnalekvár sokáig eláll, és akár fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető. Emellett számos hasznos egészségügyi hatása is van. A banán káliumot, magnéziumot, C-vitamint, vasat, E-vitamint és szerotonint - úgynevezett boldogsághormont - tartalmaz. Ez a finomság egyenesen kihagyhatatlan!

Hozzávalók

  • 1 kg friss málna;
  • 250 g banán;
  • 800 g cukor;
  • 1 teáskanál citromsav, vagy 1 citrom kifacsart leve;

Ha fagyasztott málnát használsz, olvaszd fel a gyümölcsöt szobahőmérsékleten, és mielőtt főzni kezdenéd, töltsd le róla a fölösleges vizet. Ha a málna elveszítené az aromáját, adj hozzá vaníliát és 30 ml konyakot (1 kg gyümölcshöz), a kész lekvárhoz.

 

Elkészítési mód

1. A málnát tedd egy mélyebb fazékba, és törd össze egy robotgép segítségével.

2. A banánt vágd karikára, és add hozzá a málnához.

3. A pépesített gyümölcsökhöz add hozzá a cukrot és a citromsavat, vagy citromlevet. Kavard jól össze, és kezd el főzni a masszát közepes lángon. Időnként kavard meg, nehogy odaégjen.

4. Forrald fel a masszát, majd vedd kisebbre a lángot. Hagyd főni alacsony lángon 10-20 percig, időnként kavard meg, és szedd le a habját. Ha sűrűbb lekvárt szeretnél, főzd tovább a masszát (30-40 percig), vagy adj hozzá pektint (12-15 g 1 kg gyümölcshöz).

5. Töltsd a lekvárt előzőleg alaposan kimosott, kifertőtlenített, száraz befőttesüvegekbe, figyelj rá, hogy az üvegek fedele légmentesen zárjon. Az üvegeket fordítsd szájukkal lefelé, és takard le őket egy konyharuhával, vagy vastagabb pokróccal, amíg teljesen ki nem hűlnek (ez az úgynevezett száraz dunszt). Ezután hűvös, száraz helyen tárolhatod a kész lekvárt.

 
 
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!