1. Border Collie
Nagyon aktívak, sohasem látjuk őket fekve, hasukat süttetve a napon. Könnyű kiképezni őket, barátságosak és szeretik a gyerekeket. Ők alkalmasak házőrzésre, de a gyerekekkel is szívesen játszanak.

2. Pudli
Sok esetben lenézik a külseje miatt, pedig nagyon intelligens fajta. Régebben a pudlik embereket mentettek és őrködtek is. Nagyon jól úsznak, ki tudják menteni a bajbajutott embereket a vízből. Mérettől függően vadász kutyák is lehetnek.

3. Német juhász
A legtökéletesebb, ha valódi házőrzőt és egyben kedvencet akarunk. Odaadóak és lojálisak, nagyon szeretik a gazdájukat. Családi kedvencek, őrző és mentőkutyák is lehetnek. Ennek a fajtának napjainkban csökken a népszerűsége, mert az emberek inkább az egzotikus kutyafajtákat választják.

4. Golden Retriever
Könnyen összekeverik a labradorral, pedig ezek a kutyák sokkal okosabbak. Betaníthatóak drogkereső-, mentő-, vagy vakvezető kutyának. Nagyon türelmesek, válasszátok ezt a fajta kutyát főleg akkor, ha gyerek van a családban.

5. Doberman
Nemes és intelligens, de képezni kell, mert különben azt csinál amit akar. A Doberman az 1800- as években jelent meg, amikor szükség volt olyan kutyákra akik őrizték a területet és ha kellett, támadtak is. Ezek a kutyák nagyon aktívak.

6. Shetlandi juhászkutya
Nagyon hasonlít a collie fajtához. Kitűnő a hallásuk és a szaglásuk, gyönyörű a bundájuk, mégis meg tudják védeni a gazdájukat.

7. Labrador retriever
Remek rendőrkutya válik belőle, mert nagyon jó a szaglása. Vakvezető és mentőkutyaként is megállják a helyüket.

8. Papillon
Kis termetű, aranyos kutya. Egykor több magas rangú személynek volt ilyen kutyája. Nagyon intelligensek és visszafogottak

9. Rottweiler
Sokan veszélyesnek és nehezen képezhetőnek tartják ezt a kutya fajtát. Valamikor ezek a kutyák legyőztek egy bikát is. Napjainkban már kisebb a termetük, de ugyanolyan erősek. Nagyon intelligensek, rendőrkutyának is megfelelőek, nagyon jó házőrzők, nincs szükségük különleges kiképzésre.

10. Ausztrál pásztorkutya
Intelligenciájáról híres és arról, hogy a gazdáját félszavakból is megérti. Nagyon könnyen képezhetőek és nagyon szófogadóak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!