Akadnak olyan mozdulatok, melyek látszólag pofonegyszerűnek tűnnek, a legtöbb ember azonban mégsem képes őket elvégezni a testével. Bár sok gyakorlással ezek többsége megtanulható, viszont ha nem vagyunk kellően 'kiképezve' az adott mutatványra, akkor bizony csúnyán felsülhetünk a mutatvány közben! :D

1. Csőformázás a nyelvvel 

Tölcsérformálás nyelvvel

Tudósok bebizonyították, hogy többé-kevésbé genetikai oka van annak, hogy valaki képes-e cső alakzatot formálni a nyelvével, avagy sem. Azt is kiderítették, hogy akik képesek erre a "mutatványra", azok egyúttal nagy valószínűséggel fütyülni (vagy más hasonló hangot hallatni) is képesek a nyelvükkel, ilyen "feltekert" állapotban. 


 

2. Fülmozgatás 

Az állatok agyától eltérően, az ember füleit mozgató izmok működéséért felelős agyi terület jóval kisebb. Az emberek többségénél ez a terület olyan elenyésző méretű, hogy egyáltalán nem is képesek mozgatni a füleiket, míg másoknál van annyira kifejlett, hogy ki jobban - ki kevésbé, de mozgatni tudja őket. 


 

3. Orrmegnyalás 

Bár az állatoknak szemmel láthatóan ez is könnyen megy, nálunk embereknél ez a jelenség is teljesen emberfüggő, mely leggyakrabban testi adottság kérdése. Ha elég hosszú és mozgékony a nyelvünk, akkor elméleteikben nincs semmi akadálya, hogy megnyaljuk vele az orrunkat vagy az állunkat, de nehézségét az is mutatja, hogy az emberek csupán kevesebb, mint 10%-a képes erre a "mutatványra". 


 

4. Egyik szemöldök felhúzása

Nem tűnik nagy kunsztnak, az emberek többsége azonban (kellő gyakorlás nélkül) mégsem képes felhúzni kizárólag az egyik szemöldökét. Megfelelő gyakorlással azonban ez a mozdulat egészen szépen tökélyre fejleszthető, melyet úgy tudunk legkönnyebben elérni, ha az egyik kezünkkel lefogjuk valamelyik szemünket, és a másikkal gyakoroljuk a mozdulatot, majd idővel egyre kevésbé próbáljuk meg a kezünkkel befolyásolni a két szemöldök eltérő mozgatását. 


 

5. Könyöknyalás 

Az emberek 99%-a egyáltalán nem képes erre a mozdulatra, a maradék pedig olyannyira büszke testére, hogy átlagosan minden nap 5 ember próbál meg bekerülni ezzel a trükkel a Guiness Rekordok könyvébe! 


 

6. Tüsszentés nyitott szemmel (NE PRÓBÁLD KI!) 

Brit tudósok megállapították, hogy a nyitott szemmel tüsszentés nem csak nagyon nehéz, de veszélyes is! A tüsszentés közben testünkben kialakuló magas nyomás miatt ugyanis, ha nem csukjuk be a szemeinket közben, bizony az sem kizárt, hogy egyszerűen kirepülnek a helyünkről. Bár minden ember automatikusan becsukja a szemét tüsszentés közben, ha nagyon erőlködünk nyitva tudjuk tartani, bár ahogy mondtam: egyáltalán nem ajánlott!!!


 

7. Öncsiklandozás 

Tudományosan bizonyított tény, hogy bármennyire furmányos módon is próbáljuk megcsikizni magunkat, ez gyakorlatilag lehetetlen. A jelenség mögött a kisagy külső érintkezésekre összpontosító területe áll, mely nemes egyszerűséggel képes megkülönböztetni azt, ha valaki más, váratlanul kezd el 'csikizni' bennünket, és ennek megfelelően másképp is reagál rá a testünk, mint amikor magunkat próbáljuk megcsikizni. 


 

8. Megbénult gyűrűsujj 

Ezt a trükköt Te is könnyedén kipróbálhatod: helyezd rá az asztalra a kezedet a képen látható módon, a középső ujjadat behajlítva. Ezután próbáld meg felemelni az asztalról a még rajta maradt ujjaidat, és a gyűrűsujjhoz érkezve hamar megtapasztalhatod, hogy nem akar mozogni a rosszcsont. Ennek oka, hogy a többi ujjunktól eltérően a gyűrűs és a középső ujj kapcsolatban állnak egymással, így nem tudjuk a kettőt külön mozgatni egymástól. 


 

9. Nem tudjuk megfullasztani magunkat (NE PRÓBÁLD KI)

Technikailag a visszatartott levegővel megkísérelt öngyilkosság gyakorlatilag lehetetlen. A testi reflexek ugyanis megakadályozzák, hogy túl sok elhasznált oxigén halmozódjon fel a testünkben, és automatikusan levegőt veszünk ilyenkor. Még ha képesek is lennénk előidézni egy oxigénhiányos állapotot a visszatartott levegővel, előbb-utóbb elájulnánk, amikor is pedig szintén automatikusan levegőt kezdene venni a testünk. Egy átlagos ember egyébként körülbelül 30 másodpercig képes visszatartani a lélegzetét, de mint sok más készség, ez is fejleszthető. A dán szabad búvár, Stig Severinsen például 22 percig is képes a víz alatt lenni, egyetlen levegővétellel.


 

10. Kesze-kusza mutatóujjak 

Próbáld ki: nyújtsd ki a két mutatóujjadat, mintha csak mutatnál velük valamire. Kezd el mozgatni őket az óramutató járásával megegyező irányban. Először lassan, majd folyamatosan növeld a tempót, míg el nem éred a lehető leggyorsabb sebességet. Bármennyire is egyszerű feladatnak tűnik, a ,,gyengébbik" kezed egy idő után megadja majd magát és a mutatóujjad vagy össze-vissza fog mozogni, vagy ami még jobb: lehet, hogy teljesen megfordul és az óramutató járásával ellenkezően kezd el forogni.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!